Επικίνδυνες οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ Νομού Θεσσαλονίκης

Επικίνδυνες οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ Νομού Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 13158/15.07.2010

Προς Υπουργό:

Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δραματική είναι η κατάσταση στο ΕΚΑΒ του νομού Θεσσαλονίκης. Οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, έχουν ως αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούνται ασθενοφόρα, καθώς δεν επαρκούν οι γιατροί και τα πληρώματα διάσωσης. Ως εκ τούτου παρά το γεγονός ότι διατίθενται ασθενοφόρα, δεν βγαίνουν στην κυκλοφορία λόγω έλλειψης προσωπικού. Από τα 24 ασθενοφόρα που διατίθενται  σήμερα στη Θεσσαλονίκη, κυκλοφορούν μόλις τα 18, γεγονός που επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των περιστατικών. Ο χρόνος ανταπόκρισης σε κάποιο περιστατικό αυξάνεται από 5 με 10 λεπτά ακόμα και στη μία ώρα, με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των πολιτών. Αντίστοιχα, τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός των ασθενοφόρων που μπορούν να κληθούν για την αντιμετώπιση περιστατικών μειώνεται στα 15 σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα, καθώς από τα οκτώ κέντρα υγείας του νομού, μόλις τα δύο διαθέτουν δικά τους ασθενοφόρα, το ΕΚΑΒ καλύπτει και τις ανάγκες των κέντρων υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η δουλειά των ασθενοφόρων και να μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις στην ανταπόκριση των περιστατικών.

Τα λειτουργικά προβλήματα του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης προσωπικού αποτυπώνονται και αριθμητικά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στα 22 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΑΒ, ο αριθμός των διασωστών που στελεχώνουν τα ασθενοφόρα, έχει διαφοροποιηθεί από 200 άτομα στα 211. Ενώ στην πράξη χρειάζονται τουλάχιστον 50 επιπλέον διασώστες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλώς αυξημένες ανάγκες.

Παράλληλα, σημαντικές ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται σε όλα τα επίπεδα εργασίας στο ΕΚΑΒ. Μειωμένο είναι το προσωπικό των συνεργείων των ασθενοφόρων, καθώς χρειάζονται πέντε μηχανικοί και σήμερα εργάζονται μόνο δύο για τη συντήρηση των ασθενοφόρων. Επίσης, ελλείψεις παρατηρούνται και στους γιατρούς του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο η μία από τις δύο κινητές μονάδες του, ενώ από τις 8 γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου λειτουργούν μόλις οι 4, καθώς απαιτούνται 40 άτομα προσωπικού.

Παρά τα σημαντικά κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για την άρτια λειτουργία και κίνηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, διασώστες του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης καλούνται να ενισχύσουν το προσωπικό του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής, όπου επίσης σημειώνονται ελλείψεις προσωπικού, όπου υπάρχει μόλις ένα ασθενοφόρο και 22 διασώστες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν κενά σε σημαντικές λειτουργικές θέσεις του ΕΚΑΒ στον Νομό Θεσσαλονίκης, ώστε να λειτουργούν στο 100% ασθενοφόρα, τηλεφωνικό κέντρο, συνεργεία;

- Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην προκήρυξη θέσεων εργασίας για το ΕΚΑΒ, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά και όχι σε προσωρινό επίπεδο το προσωπικό;

Απάντηση Υπουργείου